Z OKAZJI ŚWIĘTA

Świnia otrzymuje imię, a kiedy jej właściciel lub właścicielka umiera, zabija się również zwierzę. W tym przypadku mięso nie jest spożywane przez ludzi, ale daje się je psom. Normalny ubój dokonywany jest przy jakiejś okazji świątecznej. Zajmuje się tym najdalszy z bliskich krewnych właściciela. Mięso dzieli się między wszystkich współplemieńców i zapro­szonych gości z zewnątrz. Mężczyzna czy kobie­ta, którzy doglądali zwierzęcia i ich rodzina nie mogą jednak jeść mięsa „swojej” świni. Papu­asi tłumaczą to, mówiąc: „któż mógłby jeść swego własnego brata lub syna” .

Cześć. Mam na imię Klaudia i bloga tego stworzyłam za namową mojego męża. Posiadamy dwójkę dzieci i twierdzi, że nie zna lepszej matki. We wpisach chciałabym się z Wami podzielić moimi doświadczeniami, które przeżyłam na drodze do wykreowania szczęśliwej rodziny!
Wszelkie prawa zastrzeżone (C)